De hielprik werd verder uitgebreid!

De hielprik, ook wel Guthrie test genoemd, is een bloedafname bij je pasgeboren baby, waarbij er gescreend wordt op aangeboren aandoeningen. De test werd in 1963 ontwikkeld in New York en wordt sinds 1968 gratis aangeboden bij alle pasgeborenen in België. Tot voor kort werden er twaalf aandoeningen getest. Dit wordt nu uitgebreid naar negentien in totaal.

De bloedafname gebeurt door middel van een prikje in het handje of de hiel, waarbij bloeddruppels opgevangen worden op een vloeipapier dat hier speciaal voor ontwikkeld is. Om een geldige test af te nemen, moet je baby minstens 72 uur (3 dagen) oud zijn. De hielprik kan dus in het ziekenhuis gebeuren, maar als je sneller naar huis wilt, kan je vroedvrouw aan huis de bloedafname ook uitvoeren.

In het laboratorium wordt dit bloedstaal gecontroleerd. Enkel indien de test afwijkend is, wordt er contact opgenomen met de ouders, meestal gebeurt dit binnen 3 tot 4 weken na het afnemen van de hielprik.

De aandoeningen die door middel van de Guthrie-test opgespoord worden, zijn zeldzaam, maar kunnen voor ernstige problemen zorgen. Door deze ziektes vroeg op te sporen, kan er tijdig een passende behandeling gestart worden, waardoor de aandoening afgeremd kan worden. 

 Wil je meer informatie? Neem dan zeker contact op met onze vroedvrouw Emmelien Jacques

Share this:
0 Comments

Leave a Comment