Plagiocefalie, wat is dat?

Wat?

Plagiocefalie is de medische term voor een vervorming of een asymmetrie van de schedel van een zuigeling. ‘Plagio’ betekent plat en ‘cefalie’ betekent hoofd. Meestal is de afplatting aan één kant van het achterhoofd. Indien de afplatting zich centraal bevindt, spreken we van Brachycefalie. Plagiocefalie komt voor bij 10 tot 20% van de zuigelingen en zien we iets meer bij jongens.

Oorzaken?

De afplatting van het hoofdje is meestal nog niet aanwezig bij de geboorte, maar ontwikkelt zich gedurende de eerste weken na de geboorte. Meestal ligt de oorzaak van het afgeplatte hoofdje aan een voorkeurshouding. Sommige baby’s draaien hun hoofdje telkens over de zelfde zijde. Aangezien de schedel van een baby nog heel vervormbaar is, veroorzaakt langdurige druk op één bepaalde zijde een afplatting van het hoofdje.

Ook worden ouders voor het tegengaan van wiegendood geadviseerd om het kind op de rug te laten slapen. Dit stimuleert de verdere afplatting van het hoofdje.

Andere oorzaken kunnen te wijten zijn aan bijvoorbeeld een spierprobleem (bv. Torticollis), neurologische afwijkingen, wervelafwijkingen of een vroege indaling.

Behandeling?

Eerst en vooral is aangeraden om je baby meer dan de helft van de wakkere tijd op de buik te laten liggen. Zo kan de druk van de zwaartekracht langs boven loodrecht inwerken op de schedel. Hiernaast is buiklig ook bevorderlijk voor de verdere stimulatie van de motorische ontwikkeling. Buiklig vraagt de nodige hoofdcontrole en dit kost veel energie. Je kan het buikliggen minder zwaar maken door een opgerolde handdoek onder de armen van de baby te leggen.

Ook is het goed om je baby in een relaxstoeltje (in een hoek van 45°) te laten zitten. Ook hier werkt de zwaartekracht langs boven loodrecht in op het hoofdje.

Tot slot is het belangrijk dat het kind gestimuleerd wordt om naar beiden zijdes te rollen en te draaien. Aanbevolen is om minstens twee keer per dag een tiental minuutjes met je baby te oefenen op het rollen naar beiden kanten.

Enkel wanneer de afplatting zeer ernstig is, wordt helmtherapie aangeraden. Dit probeert men zo lang mogelijk uit te stellen omdat dit erg ongemakkelijk is voor zowel de ouders en voor de baby. De corrigerende helm zou gedurende een langere periode ongeveer 23 uur per dag gedragen moeten worden.

Indien verdere vragen, neem dan zeker even contact op met mij!

Met vriendelijke groeten Eline (pediatrisch kinesiste)

Share this:
0 Comments

Leave a Comment