Hoe krijg je je kind op tijd in bed?
Bedtijd is voor de meeste ouders niet het leukste tijdstip van de dag. Het is vaak een hele klus om je kind op tijd in bed te krijgen (en te houden!) waardoor je op het einde er zelf helemaal uitgeput van raakt. Elke avond wordt een heuse bedtijd-strijd, terwijl je op dit moment alleen maar verlangt naar neerploffen in de zetel.
In deze blog geven we je 9 tips waarbij je de strijd niet langer dagelijks moet aangaan en de bedtijdroutine een fijne afsluiting van de dag voor het hele gezin kan zijn.
1. Liefdevolle empathie
In mijn praktijk merk ik vaak dat ouders het gevoel krijgen streng te moeten zijn als het op slapen gaan aankomt. Maar liefdevolle empathie en grenzen stellen zijn twee zaken die perfect samen gaan. Er is niets zo erg als onbegrepen worden. Denk eens aan jezelf: als je bang bent voor iets, heb je er weinig aan als anderen het minimaliseren en zeggen dat je angst niet nodig is. Het liefst heb je begrip van je omgeving. Voor kinderen is dit niet anders. Besef dat bedtijd een moeilijk moment is voor je kind en leef je in in zijn emoties. Geef jouw kind het gevoel dat je hem of haar begrijpt. Je kan dit benoemen als “ik begrijp dat je liever wil opblijven” of “Ik weet het, het voelt oneerlijk voor jou dat je moet gaan slapen”. Herken en erken het gevoel van je kind.
2. Grenzen stellen
Waar het bij empathie gaat over de emoties van je kind, gaat het bij grenzen stellen over het gedrag. Een kind heeft grenzen nodig om zich veilig te kunnen ontwikkelen. Jij beslist als ouder welke grenzen bij jullie bedritueel horen. Met andere woorden, wat er moet gebeuren en niet ter discussie staat (tanden poetsen, in bed blijven, ..). Benoem dit duidelijk en blijf consequent. “Het is nu bedtijd. Dat betekent dat we onze tanden gaan poetsen.”
3. Een vast slaapritueel
Kinderen houden van herhaling. Dat geeft ze houvast in een wereld waarin ze dagelijks al zoveel nieuwe dingen ontdekken. Een vast slaapritueel zorgt voor rust in hun drukke leefwereld. Door vaste routines weten ze wat de bedoeling is, en moet je niet eindeloos dingen vragen of herhalen. Ontdek welk slaapritueel past bij jullie als gezin en sluit de dag steeds af in dezelfde volgorde. Bijvoorbeeld pyjama aan, tanden poetsen, de dag overlopen, een boekje lezen, … Een slaapritueel hoeft niet lang te duren. 20 tot 30 minuten is voldoende. Maak er een rustig en gezellig moment van.
4. Een fijne slaapomgeving
Zorg dat je kind in een fijne omgeving kan gaan slapen. Het samen met je kind inkleden van de kamer kan zorgen dat hij zich er helemaal thuis voelt. Laat hem of haar bijvoorbeeld een leuk dekbedovertrek uitkiezen. Vind je kind het te donker? Laat een nachtlampje aan zodat hij zich veilig voelt. Ook een knuffel in bed kan zorgen voor een veilig gevoel.
5. Zorg voor ontspanning vooraf
Net zoals volwassenen, slapen kinderen het best in wanneer ze al een half uur daarvoor iets rustigs gedaan hebben. Probeer beeldschermen vlak voor bedtijd te vermijden. Voorlezen, of hen zelf door een boekje laten bladeren is ideaal. Niet alleen het kind heeft hier baat bij, ook voor jou als ouder kan deze routine zorgen voor meer verbinding met je kind. Geniet van dit intieme rustmoment voor jullie beiden.
6. Neem voldoende tijd
Niets zo vervelend als te laat starten met het avondritueel, waardoor je al opgejaagd je kinderen naar bed moet brengen. Ze nemen deze stress over en beginnen daardoor zelf ook meer weerstand te bieden. Neem een vast tijdstip waarop je begint met het bedtijd-ritueel en zorg dat er voldoende tijd zit tussen de start hiervan en wanneer je kinderen effectief in bed moeten liggen. Waarschuw je kind dat het bijna bedtijd is, zodat hij zijn activiteit rustig kan afronden en zich erop kan voorbereiden.
7. Geef keuzes
Door je kind beperkte keuzevrijheid te bieden geef je hem of haar het gevoel van zelfstandigheid, waardoor er minder weerstand geboden wordt. Temperamentvolle kinderen hebben een grote behoefte om zelf dingen te bepalen. “Het is nu bedtijd. Dat betekent dat we onze tanden gaan poetsen. Doe jij het zelf of wil je het samen doen?”. Op deze manier bewaak jij de grenzen maar stimuleer je de zelfstandigheid en betrokkenheid van je kind.
8. Consequent gedrag
Onthoud dat het tijd (en véél geduld) kost om een patroon te doorbreken. Welke aanpak je ook volgt, blijf consequent. Wees je er bewust van dat 1 keer toegeven zorgt voor onduidelijkheid en je als het ware weer opnieuw moet beginnen. Maak duidelijke afspraken met je kind. Bijvoorbeeld “Zodra we slaap zacht gezegd hebben en een nachtzoen gegeven hebben, gaan we niet meer praten.” Wanneer je dan dagelijks na de laatste kus de kamer verlaat, laat je door jouw consistent gedrag zien dat het tijd is om te gaan slapen. Laat je niet verleiden om in gesprek te gaan. Zeg op een lieve maar duidelijke manier “het is nu bedtijd. Mama/papa wil dat je nu gaat slapen, slaap wel”. Herhaal dit zo vaak als nodig. Ga niet in discussie met je kind over wel of niet willen slapen. Voordat je het weet beland je in een verbale machtsstrijd.
Iedere keer je kind uit zijn kamer komt, leid je hem op een rustige manier terug naar bed zonder veel te zeggen. Vooral in het begin zal je dit meerdere keren moeten doen. Ook al voel je zelf boosheid of frustratie, probeer dit niet te laten merken Je kind gaat op zoek naar jouw grenzen en zal testen hoever hij kan gaan. Door steeds op dezelfde manier te blijven reageren, zal je merken dat het naar bed gaan makkelijker wordt.
9. Blijf kalm
De meest omstreden tip, want uiteraard wil je niets liever, maar lijkt het soms onmogelijk om zelf rustig te blijven wanneer jouw kind de meest creatieve excuses blijft verzinnen om niet te moeten gaan slapen. Onthou dat boos worden nooit helpt. Duidelijk en rustig zijn wel. Ook al wordt het zwaar, blijf je methode consequent volhouden, zo bereik je het snelst resultaat en keert de rust in huis terug.
Nog een extra tip: Heeft je kind altijd een excuus klaar? Door alle eventuele smoesjes om nog even terug uit bed te komen standaard op te nemen in je bedtijdritueel, kan je heel wat frustraties voorkomen. Laat ze bijvoorbeeld nog een slokje drinken na het tandenpoetsen en maak nog een tussenstop bij het toilet net voor het slapen gaan.
Weet dat je niet de enige bent die hiermee kampt. Misschien ken jij zelf ook wel ouders die hier tegenaan lopen? Deel deze blog dan zeker met hen.
0 Comments