DCD - Wat is dat?

Je hebt het misschien wel al eens horen vallen, de term DCD. Maar waarvoor staat deze afkorting en wat houdt het nu juist in? Onze pediatrisch kinesitherapeute Eline licht het met plezier voor je toe.

DCD staat voor Developmental Coordination Disorder en is een coördinatie- en ontwikkelingsstoornis waarbij kinderen problemen ervaren in de motorische coördinatie. Ze hebben moeite met het automatiseren van een nieuwe motorische vaardigheid zoals veters strikken, fietsen, etc. We spreken pas van DCD wanneer er aan vier voorwaarden voldaan wordt:

  1. Eerst en vooral bevinden de motorische vaardigheden van het kind zich sterk onder zijn verwachte niveau. Het verwachte niveau wordt bepaald aan de hand van zijn of haar leeftijd en of het kind al eerdere mogelijkheden heeft gekregen om de vaardigheden aan te leren.
  2. Daarnaast ervaart het kind moeilijkheden hierdoor in het dagelijkse leven en/of op schools vlak.
  3. Ook zijn deze symptomen niet plots ontstaan, maar zijn ze reeds aanwezig in de vroege ontwikkelingsperiode.
  4. Tot slot zijn de motorische moeilijkheden niet te verklaren door een verminderd cognitief functioneren, een visuele beperking of een neurologische aandoening zoals hersenverlamming, spierdystrofie, degeneratieve aandoeningen enzovoort.

Vaak worden deze kinderen onterecht bestempeld met het woord ‘lui’ omdat ze het uitvoeren van bepaalde vaardigheden bewust gaan vermijden. Ook brengt dit vaak negatieve psychosociale gevolgen met zich mee. De kinderen krijgen een negatief zelfbeeld en willen niet meer deelnemen aan sociale activiteiten zoals sport en spel.

Hoe komt het nu, dat sommige kinderen DCD ervaren?
Ondanks dat je er niet zoveel over hoort, komt DCD voor bij 6% van de Belgische schoolgaande kinderen, waarvan iets vaker bij jongens. Het is nog niet bekend wat de precieze oorzaak is van DCD. Er werd wel al aangetoond dat bij kinderen met DCD er een zichtbaar verschil is in de anatomie van de hersenen. Er wordt verwacht dat genetische en omgevingsfactoren hier ook een invloed op kunnen hebben.

Zit je met vragen of wil je graag starten met psychomotorische therapie om deze vaardigheden bij je kind te versterken? Aarzel niet en neem zeker contact op met Eline Windmolders.

Share this:
0 Comments

Leave a Comment