Heeft je kind moeite met sociale contacten? Is je kind soms bang of onzeker? Krijgt hij of zij te maken met pestgedrag? Misschien herken je het wel.

“Wees maar wat assertiever” is een opmerking die we dan vaak horen, maar helaas ligt het ingewikkelder dan dat. Niet ieder kind ervaart het als even makkelijk om op te komen voor zichzelf en zijn eigen mening. Hier kunnen verschillende redenen voor zijn:

Sommige kinderen zijn gevoeliger van aard, of het ligt niet in hun karakter. Denk maar aan kinderen die meer verlegen zijn en zich liever wat op de achtergrond opstellen. Of misschien kampt je kind met weinig zelfvertrouwen waardoor hij/zij niet voor zichzelf durft opkomen. Sommige kinderen komen ook niet voor zichzelf op omdat ze bang zijn dat de ander boos wordt. En zo zijn er nog wel enkele redenen te noemen. Als ouder is het belangrijk om de reden achter het gedrag van je kind te ontdekken. Zo kan je jouw kind beter begrijpen en op de meest geschikte manier ondersteunen.

Ook in de praktijk zie ik regelmatig kinderen en jongeren die hier dagdagelijks tegenaan lopen. Ze hebben het gevoel niet gehoord te worden of dat hun mening er toch niet toe doet. Gelukkig kunnen we hen via oefeningen en gesprekken helpen om deze competenties verder te ontwikkelen. Op een leuke en speelse manier leren ze zo om sterker in hun schoenen te staan en meer zelfvertrouwen te krijgen. Zo voelen deze kinderen en jongeren zich weerbaarder, veiliger én wordt het makkelijker om met zichzelf en anderen om te gaan.

Share this: